1. Voeding

De filosofie

Gezond eten is van groot belang voor ons lichaam, maar ook voor ons geestelijk welzijn. Voedsel bevat bouwstoffen die ervoor zorgen dat ons lichaam kan functioneren en groeien. Helaas lijkt niet iedereen dit te beseffen, gezien wat er vaak in onze winkelkarretjes belandt. Industrieel verwerkt voedsel bevat vaak toegevoegde suikers en is goedkoper en makkelijker beschikbaar dan gezond voedsel. Dit kan drempels opwerpen voor mensen die gezond willen eten. De impact van voedsel op ons geestelijk welzijn wordt steeds duidelijker. Als depressieve mensen hun dieet aanpassen heeft dat op langere termijn een beter effect dan antidepressiva. Onze gemoedstoestand wordt ook beïnvloed door stress en vermoeidheid. We worden dan impulsiever en gaan onbewuster eten. Het is belangrijk om te beseffen dat ons brein 20% van onze energie verbruikt en dus ook gevoed moet worden. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een link is tussen voedsel en onze gemoedsgesteldheid via de bacteriële samenstelling in onze darmen. De soorten vetten die we eten hebben impact op de bacteriële samenstelling en deze spelen een grote rol bij de aanmaak van chemicaliën die impact hebben op onze geest. Serotonine, bijvoorbeeld, wordt voor 90% in onze darmen geproduceerd en heeft invloed op ons gevoel van welzijn. Onze bacteriën spelen bovendien een belangrijke rol in het versterken van onze immuniteit en weerbaarheid tegen ziektes. Het is daarom belangrijk om gezond te eten, niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor ons geestelijk welzijn.


Bekijk eens hoe je jouw eetgewoonten kunt verbeteren. Het belangrijkste is om écht voedsel te eten, dat wil zeggen voedsel dat op natuurlijke wijze afbreekt. Het is vreemd dat we voedsel eten dat we zelfs niet aan onze compostbak zouden toevertrouwen. Hieronder vind je tien praktijken die je kunnen helpen om deze zelfzorgstrategie concreet te maken.

  1. Drink 's ochtends een of twee glazen water.
  2. Eet geen of weinig snacks zoals koekjes, gebak, snoep, chips of melkchocolade, tenzij het bijzondere gelegenheden zijn.
  3. Eet na het avondeten geen snacks meer en vervang ongezonde snacks door fruit, noten of muesli.
  4. Drink alleen alcohol bij speciale gelegenheden en met mate.
  5. Vermijd frisdranken en fruitsappen, tenzij het zelfgemaakte zijn. Drink water of (kruiden)thee.
  6. Eet weinig vlees en vermijd verwerkt of rood vlees en vervang het door zoete aardappelen, peulvruchten, eieren, zaden en groenten.
  7. Eet weinig brood, bijvoorbeeld één maaltijd per dag.
  8. Drink niet meer dan drie kopjes koffie per dag, en als je een slechte slaper bent, drink dan geen koffie meer na 15:00 uur.
  9. Eet dagelijks groenten en fruit, bij voorkeur lokaal en natuurlijk geteeld.
  10. Zorg voor voldoende slaap en beweging, omdat dit een positief effect heeft op de darmflora.

Als je het gevoel hebt dat deze praktijken je beperken in het leven, probeer dan opnieuw te definiëren wat goed leven voor jou betekent. Goed leven is niet het hebben van kleine verslavingen waarvan we de nadelige gevolgen later met medicatie kunnen oplossen. Een goed leven is een gezond leven, en soms vereist dat gedragsverandering. Het afscheid nemen van comfortvoedsel en gewoontes kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar je kunt je na verloop van tijd beter voelen. Het doorbreken van gewoontes geeft je bovendien een gevoel van controle over je eigen leven.

Om je doelen te bepalen, stel jezelf de volgende drie vragen:

  1. Welke praktijken doe ik al regelmatig en wil ik blijven doen?
  2. Welke praktijken doe ik al en wil ik vaker uitvoeren?
  3. Welke nieuwe praktijken wil ik de komende periode proberen?

Kies één of twee praktijken waarop je de komende 10 weken wilt focussen. Tien weken zijn voor de meeste mensen genoeg om nieuwe gewoonten te creëren. Maak vervolgens een weekplanning om deze praktijken gedurende de komende 10 weken te implementeren en te behouden. Als voedsel een verslaving voor je is, begin dan met iets kleins en haalbaars en bouw dit vervolgens geleidelijk uit. 

Als je bv. klaar bent met je werk, zou je bijvoorbeeld kunnen besluiten om een extra groente- en fruitmaaltijd te bereiden in plaats van een snack te eten.

 Of je zou wat extra lichaamsbeweging kunnen inplannen door een wandeling te maken in plaats van te blijven zitten.

Welke doelen wil ik bereiken op lange termijn? Wat wil je op de lange termijn bereiken met je voedingspatroon en gezondheidsgewoonten? Wil je afvallen, je cholesterol verlagen, je energieniveau verhogen of gewoon gezonder leven? Door deze doelen te bepalen, kun je je inspanningen richten op de praktijken die je het meest helpen om deze doelen te bereiken.

Door jezelf deze vragen te stellen en realistische doelen te stellen, kun je een duurzaam en gezond voedingspatroon ontwikkelen dat bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Onthoud dat het maken van kleine veranderingen in je voedings- en levensstijlgewoonten, die je geleidelijk aan in je dagelijks leven kunt integreren, uiteindelijk kan leiden tot grote positieve veranderingen in je gezondheid en welzijn.

  1. Video's op YouTube:
  • "The Power of Food on the Brain" van TEDx Talks

In "How the food you eat affects your brain" wordt uitgelegd hoe voeding invloed heeft op de hersenen en cognitieve functies. Er wordt besproken  hoe verschillende voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren en antioxidanten, kunnen bijdragen aan de gezondheid van de hersenen. Hoe ongezonde voeding, met veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen, kan leiden tot ontstekingen en oxidatieve stress in de hersenen, wat kan leiden tot cognitieve problemen en het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson kan verhogen. 

Ook de relatie tussen darmgezondheid en hersenfunctie komt aan bod, en je komt te weten hoe de darmen en het brein communiceren via de darm-hersen-as. Het belang van het maken van gezonde voedselkeuzes voor een optimale hersengezondheid en het voorkomen van ziekten wordt benadrukt.


  • "How your gut influences your mental health: it's practically a second brain" Emeran Mayer


In "How Your Gut Influences Your Mental Health: It’s Practically a Second Brain", Dr. Emeran Mayer, een gastro-enteroloog, legt uit hoe de darmen en de hersenen met elkaar communiceren en hoe deze communicatie ons mentale welzijn beïnvloedt. Hij bespreekt de rol van de darmen bij het produceren van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die van invloed zijn op onze stemming en emoties. Hij legt ook uit hoe stress invloed heeft op de darmen en hoe darmproblemen, zoals het prikkelbare darm syndroom, kunnen leiden tot angst en depressie. Mayer bespreekt ook de rol van het microbioom, de gemeenschap van bacteriën in onze darmen, bij het beïnvloeden van onze gezondheid en ons welzijn. Hij benadrukt het belang van een gezond dieet en een gezonde levensstijl voor de gezondheid van de darmen en het behoud van een goede mentale gezondheid.


The Food-Mood Connection" van Uma Naidoo: dit boek bespreekt hoe voeding onze gemoedstoestand kan beïnvloeden en geeft praktische tips voor een gezond dieet

In "FIX YOUR DIET To Heal The Body & Mind TODAY", Dr. Uma Naidoo, een psychiater en voedingsdeskundige, bespreekt hoe voeding kan bijdragen aan zowel fysieke als mentale gezondheid. Ze bespreekt de rol van voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en B-vitaminen bij het ondersteunen van de hersenfunctie en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Naidoo benadrukt het belang van het consumeren van een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten om de gezondheid van de hersenen te ondersteunen en ziekten te voorkomen. Ze bespreekt ook de impact van voedselintoleranties en allergieën op de mentale gezondheid en legt uit hoe het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan bijdragen aan een betere stemming en energie. Lewis Howes, de gastheer van de show, bespreekt zijn eigen ervaringen met het aanpassen van zijn dieet en hoe dit zijn mentale en fysieke gezondheid heeft verbeterd. Samen benadrukken ze het belang van het nemen van verantwoordelijkheid voor onze eigen gezondheid en het maken van gezonde voedselkeuzes voor een betere algehele gezondheid.



Reactie plaatsen